Mopshondjes

Na jaren teckels te hebben gefokt wilde ik graag een ras erbij. Ik zal in de toekomst nooit “teckelloos” zijn, want ik vind ze nog steeds fantastisch; eigenwijs, intelligent en dapper. Via via kwam ik in contact met de mopshond en ik heb erg moeten lachen om hun karakteristiek hoofden en hun grappige uitdrukkingen. Ze zijn erg op hun baasjes gesteld en vinden het heerlijk om samen op de bank te snurken. Wat me opvalt is dat ze een stabiel karakter hebben en niet gauw van iets onder de indruk zijn. Ze zijn erg spontaan en open, tegen iedereen !!

Ik moet zeggen dat ik ook een beetje sceptisch was, er is op het moment een hoop te doen over “de kortsnuiten”.┬áNadat ik mijn eerste mopshond had aangeschaft viel me echter op dat het zeer actieve en levendige honden zijn. Ze zijn enorm sportief en gaan graag lopen.

En ja, in de zomer moet je er rekening mee houden dat je geen uren kunt gaan wandelen. Bij warmte hebben ze sneller last van hun ademhaling.

Ik ben aangesloten bij de Mopshonden Vereniging Commedia oa. om een zo gezond mogelijk mops te fokken. Ik hou me aan de regels die worden gesteld door de vereniging. Ik gebruik uitsluitend ouderdieren die voldoen aan de ras standaard en een stamboom hebben.

Alle hondjes waarmee gefokt wordt een belastingtest doen en hiervoor slagen. Er wordt m.a.w. gekeken of de mopshond na een kilometer wandelen in een redelijk tempo goed lucht krijgt en binnen een kwartier weer hersteld is van de inspanning.

Ook testen wij op de moederdieren op de volgende aandoeningen:

– PDE (Pug Dog Encephalitis): deze ziekte openbaart zich in de vorm van aanvallen die steeds sneller op elkaar volgen en langer duren. De hond reageert niet op medicijnen.

– Hemivertebra: een wervel aandoening

– Degeneratieve Myelopathie: een verlammings ziekte.